Den gode skriveproces

Den gode skriveproces afhænger af mange ting som f.eks. udholdenhed, styrke, stædighed og glæde – men mest af alt afhænger den af din evne til at være god mod dig selv!

Måske har du surfet nettet eller lånt bøger om, hvordan man lægger plots, skaber troværdige karakterer, opbygger en effektiv spændingskurve, benytter sig af forskellige synsvinkler osv. osv. osv… ? Det er godt!

Når det kommer til disse håndværksmæssige spørgsmål, kan man læse sig til det meste, og det er nok også en god ide, hvis ikke man føler, man har det på rygraden. Forvent dog ikke, at der står noget særligt om den slags skriveregler her. Det, der interesserer mig er nemlig selve skriveprocessen.

De allervigtigste – og vanskeligste – aspekter af skrivningen er uden tvivl de mentale, følelsesmæssige og åndelige udfordringer, som man står overfor i skriveprocessen.

Derfor har jeg udarbejdet en liste over de ti bedste ting, du kan gøre for at hjælpe dine tekster igennem dig – uden at skænke deres udformning en eneste tanke. Det er ting, der virker for mig, uden jeg bruger dem slavisk (slavisk er ikke lige mig).

De Ti Brud

1. Det er nemmere at være sin egen yndlings-coach end at vente på opmuntring udefra. Find ud af, hvad der opmuntrer dig i dit arbejde og lær så at opmuntre dig selv på allerbedste vis. Hvorfor elsker du (på de gode dage) at skrive? Bekræft dig selv i, at skrivningen er dit rette element. Anerkend dig selv for din bestræbelse på at manifestere dit indre.

2. Lyt, føl, smag, lugt, se verden uden at rubricere den.

3. Find din puls, din rytme, mærk din krop, og forbind din skrivning med resten af kroppen. Når du skriver i hånden, er dine bevægelser organiske og forbundet med dit åndedræt. Det forkorter forbindelsen mellem dit hjerte og dine ord.

Vent med at tage et tastatur frem, indtil du skal redigere. Her virker det bedre at være firkantet.

4. Glem alt om modtagere. Hvis du har et voldsomt temperament, kan du her endelig klappe dig selv på ryggen for det. Her hjælper det at være fandenivoldsk. Brug den side af dig selv og yd den ære!

5. Grib din første association og gå straks videre. Jo mere, du bygger videre på din første impuls, jo længere væk kommer du fra din oprindelige tanke eller sansning, og det får nemt processen til at stivne. Hold bolledejen smidig og levende ved at forholde dig til – og holde fast i – det, der trækker vejret, nemlig

  • det konkrete
  • det specifikke
  • detaljerne
  • kort sagt dét, der ER

HUSK

Det konkrete er RÅT, AKTUELT, PRESSERENDE, VIGTIGT, ÆRLIGT og AUTENTISK (og dermed også potentielt pinligt, sårbart, grinagtigt osv.). Det abstrakte er til gengæld hypotetisk, generelt, overordnet og henviser til dine tanker om verden frem for at henvise til noget, der rent faktisk er i verden. Det er på den konkrete side, du kan få et kick ud af at skrive, for det er her, det føles risikabelt. Det er her, du investerer dig selv i din skrivning. Det er her, det er meningsfuldt.

6. Forsøg aldrig at lyde som en anden. En andens kilde er for lille, overfladisk og tørrer hurtigt ud. Tap din egen. Den er dyb, og kun du har fuld adgang til den. Derfor er den per definition original. Glem også, hvad du nogensinde har lært af regler til stil osv. Skriv ti sider uden et punktum, hvis du har lyst. Eller begynd hver sætning med det samme ord. Her bestemmer du ultimativt. Ingen andre har noget at skulle have sagt.

7. Skab de bedste betingelser for flow, bl.a. en afgrænset tidsperiode uden risiko for afbrydelser. Se også John Cleeses beskrivelse af de bedste rammer for at opnå flow – på www.forfatterblog.wordpress.com. (Og forbered dig på at se videoen flere gange!)

8. Træn dig selv i indvendigt at råbe ”Jeg vil!”. Jo større styrke i din ytring, desto bedre er resultatet. Det lyder måske åndssvagt, men prøv. Hvis du virkelig dykker ned i din viljes hav, vil du opdage, at det er grænseløst.

9. Skriv, som din Helt eller Heltinde gør det, de er bedst til. Efter dette års OL i 2012 er jeg blevet betaget af Serena Williams. Indtrykket af hende var så stærkt, at jeg kan bruge det i mit eget arbejde. Find én, du kan tappe de kvaliteter fra, som du selv sætter højest.

10. Følg dit hjerte. Det er dit liv. Det er dig, der bestemmer.

Selvom disse ti råd har som deres fornemste formål at gavne din skriveproces, har de ikke mindst en gavnlig effekt på de tekster, der er resultatet.

God skrivning!!

Af hjertets lyst,

Stine

PS: Forfattermentor har både workshops i oktober og november til dig, der vil videre. Måske din bedste chance for at træne i at skrive fra hjertet.

Share Button
Udgivet i gratis

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*