Natalie Goldbergs Skriveregler

Disse 6 regler er de bedste, jeg er stødt på. De har ført mig dybere ind i den skabende proces end nogen andre råd, jeg nogensinde har modtaget.

Grunden til, at disse regler kan noget helt særligt, er, at de forholder sig til skrivningen som en enkel handling, der består i at sætte kuglepennen til papiret – ikke andet.

Disse regler forholder sig ikke til teksten, og de forholder sig ikke til, hvad der er uden for teksten.

Så simpelt, og alligevel indimellem så forbandet svært. Derfor reglerne!

Er du klar?

Her er de:

  • Hold hånden i bevægelse. Pauser er strengt forbudte. De skaber nemlig smuthuller til den indre kritiker/redaktør – som har en hæmmende effekt i den kreative proces. 
  • Streg ikke ud. Det er at redigere, mens du skriver. Behold det hele, accepter det som det er. Redigeringsfasen og den skabende fase bør holdes adskilt. Du kan altid redigere bagefter. 
  • Vær ligeglad med stavning og grammatik, tegnsætning og alle regler af formel art.
  • Tab kontrollen.
  • Tænk ikke – dvs. hold din logiske sans udenfor.
  • Gå efter det vitale – gå efter struben! Forfølg det, når der dukker noget op, som skræmmer dig eller får dig til at føle dig nøgen. Her finder du en masse RÅ ENERGI, som kan føre dig dybt ind i dit kunstneriske arbejde.  

Tro mig: Hvis du følger disse regler, vil du producere mere, få flere ideer og nyde processen meget mere, end du nogensinde havde troet muligt!

Reglerne er frit oversat efter “Wild Mind – Living the Writer’s Life” af Natalie Goldberg (1990, Bantam Books) og suppleret med mine uddybelser.

PS:

Er du en drømmer? Så må du lige ET SMUT IND I DRØMMERENS VERDEN. – Hun bliver hos dig resten af dagen. (Jeg har aldrig været fan af nogen før. Men havde jeg råd, var jeg smuttet til Taos, New Mexico, i går.)

Share Button
Udgivet i gratis

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*